woensdag 30 september 2020

Tips voor staafgrafieken - PPT 2019

Enige tijd geleden schreef ik al een artikel met enkele tips over het gebruik van lijngrafieken.
Die kan je gerust nog eens bekijken via volgende link: Tips voor lijngrafieken.
Deze keer zijn de staafgrafieken aan de beurt.

Ik maak hier gebruik van dezelfde gegevens uit mijn vorig artikel nl. de omzetcijfers van 10 Europese landen over een periode van 4 jaar.


Een staafdiagram is bij uitstek geschikt om waarden te vergelijken, voor de overzichtelijkheid gebruik ik hier enkel de cijfers van het laatste jaar. De kolommen voor de vorige jaren zijn verborgen. De gegevens voor het jaar 2020 zijn gesorteerd van groot naar klein.
Ik heb gekozen voor een horizontaal staafdiagram dan kan je de data makkelijker vergelijken en is er meer ruimte voor tekst.

De grafiek is na het plaatsen vergroot zodat hij zowat de volledige dia beslaat. Aangezien er 4 datakolommen zijn is de kleur van de staven accentkleur 4 goud uit het standaard thema. Zo ziet de grafiek er uit na het invoegen:


Het kan heel wat beter, de volgende tips zouden moeten helpen.

1. Pas de afstand tussen de staven aan, stel eventueel een nieuwe vulkleur in en voeg een rand toe aan de staven


Standaard staat de afstand tussen de staven ingesteld op 182 % van de hoogte van een staaf. Dat kost veel ruimte en kan dus gerust wat aangepast worden.
Dubbelklik op een staaf, in het taakvenster Gegevenspunt opmaken kies je voor Breedte tussenruimte, hier heb ik de tussenruimte ingesteld op 80%.


Klik op een staaf tot alle staven geselecteerd zijn. Kies het tabblad Opmaak en kies in de groep Vormstijlen voor de knop Vormopvulling. Kies een kleur uit de beschikbare kleuren, hier heb ik gewoon de kleur accent 1 blauw gekozen. Klik dan op de knop Vormcontour en kies hier ook een kleur, in het voorbeeld heb ik gekozen voor zwart met een lijndikte van 1 1/2 punt.

2. Pas de volgorde van de staven aan van groot naar klein

Als je de gegevens voor het staafdiagram rangschikt bv. van groot naar klein dan merk je dat de standaardvolgorde van de staven in omgekeerde rangorde is. Dat is zo omdat de staven zijn gerangschikt met het eerste gegevenspunt onderaan de grafiek. Om de staven met de langste balk bovenaan te rangschikken, moet je de verticale as aanpassen. Dubbelklik op de Y-as, onder de knop Opties voor de as zet een vinkje bij het selectievakje Categorieën in omgekeerde volgorde.




3. Verwijder de legenda de rasterlijnen en de x-as gegevens indien ze niet bijdragen tot de leesbaarheid van de grafiek

Klik op ieder onderdeel en druk Delete.


4. Plaats gegevenslabels bij de staven voor de duidelijkheid 

Klik op de knop Grafiekelementen en kies voor Gegevenslabels, Einde, binnenkant.


Klik dan onderaan op het item Meer opties. Onder Notatie kies je bij categorie voor Valuta en bij Aantal decimalen voor 0.


Verander zo nodig de kleur en grootte van de labels. Dubbelklik een label, kies voor Tekstopties en bij rubriek Kleur selecteer je de gewenste kleur.


5. Verander het lettertype/tekengrootte van de tekst op de Y-as en de titel. 

Selecteer de Y-as en de titel en kies een ander lettertype en tekengrootte op het lint Start. Selecteer Y-as en pas de dikte aan met de knop Vormcontour uit het lint Opmaak onder Hulpmiddelen voor grafieken.



6. Benadruk de belangrijkste delen van de staafgrafiek

In het voorbeeld heb ik het land met de grootste omzet en het eigen land een andere opvulling gegeven. Klik daarvoor op een staaf (alle staven zijn geselecteerd) en klik nog eens om enkel de huidige staaf te selecteren. Pas een andere vulling toe op de vorm met de knop Vormopvulling.









maandag 21 september 2020

Kaartgrafieken in PPT 2016-2019

Een nieuwigheid in de categorie grafieken is de mogelijkheid om kaartgrafieken te gebruiken. Voorlopig alleen nog maar met 1 dataset en beperkt tot 12 items.

Je kan ze toevoegen via tabblad Invoegen - Grafiek - Kaartgrafiek - OK.


Standaard krijg je een Excel datasheet met een aantal landen en daarnaast een kolom met cijfers. Je kan die gegevens gerust verwijderen en je eigen gegevens intypen.

Als je landen in de datatabel typt, wordt het juiste geografische gebied weergegeven. Wanneer je alleen Europese landen intypt dan krijg je alleen de Europese kaart te zien. Typ een getal naast het land en je ziet het gemarkeerd op de kaart.



Eens de kaart is aangemaakt kan je de opmaak ervan aanpassen. De kleuren zijn gebaseerd op het standaardthema. Klik op de knop Grafiekstijlen, kies een gepaste stijl of pas de kleur aan.


Hieronder is gekozen voor een stijl waar de contouren van het land beter zijn weergegeven en is een monochromatische kleur toegepast.


Met de knop Grafiekelementen kan je elementen toevoegen of verwijderen zoals de titel en de legenda, je kan ook labels toevoegen indien dat gewenst is.

Klik met de rechtermuisknop op de PPT kaart en kies voor Gegevensreeks opmaken. Je kan hier kiezen welk type kaart je wil, bv. een Mercatorkaart om alles plat uit te rekken.

Ook het kaartgebied kan je aanpassen in onderstaand voorbeeld heb ik gekozen voor Alleen regio's met gegevens wat je enkel de landen laat zien met gegevens. Bij de kaartlabels heb ik gekozen voor Alles weergeven. Zoals je hieronder kan zien geeft dat een kaart met de namen van de landen, helaas zijn deze niet allemaal in het Nederlands.


PPT loopt nu en dan eens vast wanneer ik hier met kaarten werk, dit is zo bij mijn PPT versie 2019.

Voorlopig is het aantal mogelijkheden dus nogal beperkt en niet stabiel.

Na wat extra opmaakwerk ziet de definitieve kaart er zo uit:

woensdag 16 september 2020

Transform a black and white picture into a colored one with Morph - PPT 2019

To do this you need two photos, one in black and white and another one in color on top of it.


Add the colored photo to your slide. To make it black and white click the Format tab under Picture tools. In the Adjust group click the Color button and under Color saturation choose 0 % saturation. Adjust the color tone if needed.


Add the color photo on top of the black and white one.

Leave it selected and click the Crop button on the Format tab. Crop the photo so that the handles fall completely outside the photo.


Now copy the first slide by right clicking it and choose Duplicate slide.

On the duplicate select the cropped photo and again click the Crop button. Move the cropped photo by positioning on the border of the crop and dragging it on top of the black and white photo again. Use the handles to make the color photo cover the whole of the black and white photo.


Now select the Transition tab and click on the Morph transition. You can adapt the speed of the transition in the Timing group in the Duration spin box.

You can do this on part of a photo too, just move the cropped photo on top of the black and white one and enlarge it a little if necessary.

See the whole process in the following video:




donderdag 10 september 2020

Laat een zwart wit foto transformeren naar kleur via Morphing - PPT 2019

Om dit te realiseren heb je twee foto's nodig de ene in zwart-wit de andere er bovenop in kleur.


Voeg de kleurenfoto toe aan je dia. Om een zwart-wit foto te bekomen selecteer je de foto en je klikt onder Hulpmiddelen voor afbeeldingen op het tabblad Opmaak en je kiest in de groep Aanpassen voor de knop Kleur. Kies onder Kleurverzadiging voor verzadiging 0 %. Pas eventueel ook de kleurtoon aan.


Voeg de kleurenfoto opnieuw toe bovenop de zwart-wit foto.

Laat hem geselecteerd en kies onder hetzelfde tabblad Opmaak voor de knop Bijsnijden. Snij de foto zodanig bij met de handgrepen zodat die volledig buiten de originele foto valt.


Kopieer nu de eerste dia door er rechts op te klikken en te kiezen voor Dia dupliceren.

Op de kopie selecteer je de bijgesneden foto en je klikt opnieuw op de knop Bijsnijden. Verplaats het bijgesneden venster tot bovenop de foto en sleep via de handgrepen alles terug naar zoals het was.


Pas nu op de tweede dia Morphing toe via het tabblad Overgangen en de knop Morphing. De snelheid van de overgang van zwart-wit naar kleur kan je regelen via de groep Tijdsinstellingen en de optie Duur.

Dat kan natuurlijk ook voor een gedeelte van de foto, het volstaat om de bijgesneden foto te verplaatsen (en eventueel wat te vergroten) bovenop de zwart-wit foto op de gewenste plaats.

Bekijk de volgende video:



dinsdag 1 september 2020

Een video afspelen over meerdere dia's in PPT 2019

Als je een videoclip over verschillende dia's heen wil afspelen zonder onderbreking dan ga je wat werk hebben.

Voeg de video in op de dia waar die moet starten. Ga daarvoor naar het tabblad Invoegen en kies de knop Video in de groep Media. Kies voor Video op mijn PC. Selecteer de video en voeg hem in.


Selecteer het pictogram op je dia, klik op het tabblad Afspelen, in de groep Video-opties klik je op het lijstpijltje naast Start en je kiest voor Automatisch.


Activeer nu het tabblad Animaties en klik op de knop Animatie deelvenster in de groep Geavanceerde animatie. Het taakvenster ziet er zo uit.


Dubbelklik op het bovenste item (afspelen). In het dialoogvenster Video afspelen, kies je onder afspelen stoppen voor de optie Na en je geeft het aantal dia's dat de video moet afspelen of je geeft het maximum in nl. 999 zodat de video niet stopt, klik op OK.



Let op, de video zal altijd op de voorgrond afspelen bovenop andere objecten in de presentatie.