maandag 15 oktober 2018

Tips voor lijngrafieken in PPT 2013

1. Gebruik niet teveel reeksen op een grafiek.

Hieronder een voorbeeld van de omzetcijfers van 10 Europese landen over een periode van 4 jaar. Dit alles met de standaardinstellingen van een lijngrafiek. Zoals je ziet zijn er teveel series die mekaar bovendien nog doorkruisen. De legenda helpt ook niet echt.


Door de data op te delen in twee grafieken, een voor de resultaten van de landen met de hoogste omzet en een voor de resultaten voor de laagste omzet is alles een stuk duidelijker. Hieronder het voorbeeld van de best presterende landen.


2. Laat de waarden op de Y-as niet altijd starten op 0.

Pas de schaal aan, in ons voorbeeld (zie hieronder) gaan we de Y-as laten starten op 300.000 €. Dubbelklik op de Y-as, in het taakvenster As opmaken stel je de grens van de minimumwaarde in. De grafiek wordt evenwichtiger, de ruimte onder de reeksen is veel minder groot geworden.


3. Laat de reeksen starten op de Y-as

Laat de reeksen voor de duidelijkheid ook starten bij het snijpunt van de twee assen op de maatstreepjes. Dubbelklik daarvoor op de X-as. In het taakvenster As opmaken kies je onder Aspositie voor Op maatstreepjes. De startwaarde is nu makkelijker af te lezen op de schaal, de lijn loopt ook door tot op het einde van de grafiek.



Waarde van as hoger dan 0/reeks start op de Y-as

Het geheel ziet er nu al wat evenwichtiger uit.

4. Gebruik geen horizontaal raster als het niet nodig is.

Het belangrijkste in de lijngrafiek is te zien hoe de evolutie van de cijfers verloopt over een tijdsperiode. De exacte waarden zijn van minder belang de trend des te meer.
Selecteer de rasterlijnen door erop te klikken en druk Delete.


5. Gebruik geen legenda maar gebruik een label voor iedere reeks.

Klik op de reeks om ze te selecteren, klik rechts op één snijpunt bv. het laatste zodat enkel dat punt overblijft. Kies uit het snelmenu de optie Gegevenslabel toevoegen en vervolgens opnieuw Gegevenslabel toevoegen. Het getal verschijnt nu bij het snijpunt.


Klik één keer op het getal, klik nog eens, klik dan rechts op het getal en kies uit het snelmenu Veld voor gegevenslabel invoegen

Kies voor bv. [Reeks]:Frankrijk.



Je kan het label verplaatsen en verder opmaken. Bij het verplaatsen verschijnt soms een toelichtingslijn, die kun je gebruiken om duidelijkheid te scheppen, bv. indien twee reeksen elkaar kruisen nodig kan je de toelichtingslijn voorzien van een eindpijl.
Klik daarvoor op de toelichtingslijn om deze te selecteren, klik er dan rechts op en kies voor Toelichtingslijnen opmaken. Hier heb ik de breedte aangepast en een eindpijl voorzien.

       

Na wat extra opmaak ziet het eindresultaat er zo uit:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten