woensdag 20 december 2017

Inzoomen tijdens het presenteren - PPT 2013

Screenshots worden veel gebruikt in presentaties, bv. om de gebruikersinterface van softwareprogramma's te tonen, of een internet website e.d. Het probleem ligt meestal hierin dat de schermafdruk niet goed te lezen valt. Meestal wordt de schermafdruk zonder meer in de presentatie geplakt. Hoe verder je je bevindt van het projectiescherm hoe minder details je kan onderscheiden. Dat is erg irritant voor je publiek en schaadt de efficiƫntie.

Wat kan je daaraan doen?

De kunst bestaat erin om op details van je screenshot in te zoomen. Dat kan op verschillende manieren. Er bestaan programma's die je toelaten in te zoomen op details op je scherm. ZoomIt van Microsoft is er een van. Je kan het hier gratis downloaden :
Of ook nog Microsoft PowerPoint helper, ondanks de naam geen Microsoft product.

Beide heb ik zonder problemen uitgetest onder Windows 10. Mijn voorkeur gaat uit naar ZoomIt dat meer flexibiliteit biedt.

Het kleine programma laat je toe met een toetscombinatie snel in te zoomen op gedeelte van je scherm of op een gedeelte van je dia tijdens je presentatie. Daarbij kan je ook het niveau van de vergroting instellen.

Verder kan je er ook notities mee nemen en zaken benadrukken (omcirkelen bv., schrijven op je scherm). Als je dit wenst kan je ook gebruik maken van LiveZoom zodat je verder kan werken in het programma terwijl je aan het inzoomen bent. Ideaal om het gebruik van software te demonstreren.


Hieronder zie je een voorbeeld van een ingezoomde afbeelding met annotaties. Zoals je ziet kan je tijdens het zoomen zelfs typen op je scherm.


Maar wat kan je nu doen in PPT zelf?


Methode 1 : maak gebruik van de navigatiebalk en de functie zoomen

Tijdens je presentatie beweeg je met de cursor tot links onderaan op je scherm zodat de navigatiebalk verschijnt. Zie mijn vorig artikel waar het gebruik gedetailleerd beschreven staat:

Navigatiebalk gebruiken tijdens presentatie (update)

Als je gebruik maakt van de presentatorweergave (Alt+F5) kan je hetzelfde doen via een knop inzoomen. Klik onderaan op de knop Inzoomen op de dia, beweeg boven je dia en let op de oranje rechthoek en het vergrootglas met de 
Klik en je zoomt in.





Voor meer informatie over de presentator weergave zie mijn vorige artikels:
Presentator weergave
en
Presentator weergave - 2

Methode 2 : via animatie schermafbeelding detailopname vergroot laten verschijnen en verdwijnen.

Nemen we als voorbeeld een schermafbeelding van het startlint in Word. Je wil achtereenvolgens iedere groep uit het lint Start vergroten en naar het midden op je scherm brengen. Na het vergroten wil je terugkeren naar de oorspronkelijke positie.

Hieronder staat een screenshot van het bewuste lint. Om een screenshot te maken kan je gebruik maken van:
  • de PrtScreen toets van je toetsenbord, 
  • je kan de ingebouwde functie schermafbeelding gebruiken in PPT (Invoegen - Schermafbeelding), 
  • of je kan een extern programma gebruiken zoals SnagIt.

Laten we veronderstellen dat je de ingebouwde PPT functie wil gebruiken. Maak een schermafbeelding van het gewenste detail in dit geval bv. de eerste groep uit het lint van Word 2013.
  • Sluit alle andere openstaande programma's. 
  • Open Word, ga terug naar PPT, klik op Invoegen - Schermafbeelding en kies Schermopname. 
  • Sleep met je cursor rond het gedeelte dat je wil gebruiken. Na het loslaten van je muisknop komt de afbeelding in het midden op je PPT-dia. 
  • Vergroot de afbeelding door de handgrepen te gebruiken.

Teken een rechthoek (zonder opvulling) op de originele schermafbeelding van het lint rond de gewenste groep. Formatteer de rechthoek naar keuze. Voeg een vorm toe bv. een pijl en verbind die met de detail afbeelding.


Voeg er nu de animatie aan toe. Eerst laat je automatisch de rechthoek verschijnen (met vorige), vervolgens, onmiddellijk na elkaar, met een klik de pijl en de detailafbeelding. Met een volgende klik ga je naar de volgende dia waar het proces zich herhaalt.
Dat kan je best doen door de dia te dupliceren, de plaatsing van de rechthoek en pijl aan te passen en de afbeelding te vervangen.

Methode 3: op een kopie van de schermafbeelding snijdt je de afbeelding bij tot je alleen de gewenste groep overhoudt die je vervolgens animeert

Na het invoegen van de screenshot maak je een kopie ervan en je plaatst die netjes bovenop de originele screenshot. Dan ga je de gekopieerde screenshot bijsnijden tot je enkel nog de gewenste groep overhoudt.


Daarop pas je dan animatie toe. Eerst een begineffect (met vorige) bv verschijnen gevolgd door het nadrukeffect vergroten verkleinen, het zoompercentage kan je verhogen in de effectopties, dit percentage varieert naargelang de groep.

Nadeel is dat vergroten en verkleinen altijd vanuit het midden wordt toegepast en dat de afbeelding wat wazig kan worden en gedeeltelijk buiten beeld verdwijnt. Om dat te vermijden kan je een animatiepad naar rechts toevoegen dat start met het nadrukeffect zodat er niets buiten beeld verdwijnt.

Herhaal dit voor de andere groepen uit het lint.

Bekijk/download het PPT bestand op mijn OneDrive. Dia 1 is de dia met de originele screenshot, dia 2-7 is de illustratie van methode 2, dia 8-13 de illustratie van methode 3.
Inzoomen tijdens de presentatie


Opmerking!
Voor gebruikers die beschikken over de versie PPT 2016 en later kan je voor dergelijke zaken gebruik maken van de Morph diaovergang.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten