vrijdag 9 februari 2024

Toepassen arcering/patroon op overlappende delen in een venn diagram in PPT 2019

In een Venn-diagram werk je met overlappende cirkels die overeenkomsten, verschillen of relaties tussen categorieën of groepen illustreren. Overeenkomsten worden weergegeven door een overlapping van de cirkels. Verschillen worden weergegeven met de niet overlappende delen van de cirkel. Elke groep wordt vertegenwoordigd door een cirkel.

Om een Venn-diagram aan te maken doe je het volgende:

Kies Invoegen SmartArt - categorie Relatie - kies onderaan voor Eenvoudige venn en klik OK.

Typ nu alle tekst in de cirkels. Werk alles af.

Hieronder een voorbeeld, in het totaal aantal gescoorde doelpunten hoeveel daarvan zijn het gevolg van een hoekschop of een vrije trap.

Standaard krijg je in de overlapping een transparante kleur. Maar wat als je bij de overlapping met een arcering/patroon wil werken. Dat kan helaas niet rechtstreeks bij het aanmaken van je diagram. 

Om de arcering/patroon te bekomen ga je moeten gebruik maken van de functie Vormen samenvoegen. Eerst zet je de SmartArt om naar aparte vormen. Doe dit dus helemaal op het einde aangezien je na de omvorming niets meer kunt veranderen of toevoegen. Probeer dit dus eerst op een kopie van je dia.

Kies onder Hulpmiddelen voor Smartart voor het tabblad SmartArt ontwerp en klik op de knop Converteren - en selecteer Converteren naar vormen.

Op het eerste gezicht lijkt er niets veranderd. Maar op het lint zie je dat er geen sprake meer is van hulpmiddelen voor SmartArt maar wel van Hulpmiddelen voor tekenen.

De tekening is nog gegroepeerd. Ga naar het tabblad Vormindeling - groep Rangschikken - knop Groeperen en kies voor Groep Opheffen.


Knip en plak de tekst die in de cirkels staat op de onderliggende dia. Doe je dit niet dan kom je in de problemen bij het samenvoegen van de vormen.

Selecteer nu de individuele cirkels (de bovenste eerst) en kies het tabblad Vormindeling groep Vormen invoegen - knop Vormen samenvoegen - Fragmenteren.

Nu zijn de twee overlappende delen aparte objecten geworden. Die kan je nu van een arcering voorzien.


Selecteer de overlappende vorm, klik er rechts op en kies Vorm opmaken, in het taakvenster vorm opmaken kies je voor keuzerondje Patroonopvulling, kies je patroon, bepaal eventueel de voorgrond en achtergrondkleur.


Selecteer en plak de tekst voor de verschillende cirkels terug in de cirkel. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten