dinsdag 1 januari 2008

Muziek afspelen over meerdere dia's - PPT 2003/2007/2010/2013

Hoe kan ik muziek over meerdere dia's of zelfs tijdens de volledige presentatie laten afspelen?

Dit is zonder enige twijfel een van de meest gestelde vragen over PowerPoint.

Dit is de procedure voor PPT 2003

  1. Op de eerste dia: voeg het muziekfragment in via Invoegen - Films en geluiden - Geluid uit bestand.
  2. Selecteer het muziekfragment en klik op OK.
  3. Klik in het dialoogvenster op knop "Automatisch" zodat het geluid afspeelt zonder tussenkomst van de gebruiker.
  4. Activeer het taakvenster Aangepaste animatie, kijk bovenaan of het geluid wel automatisch start 'met vorige', zet altijd het geluidfragment als eerste effect in het taakvenster.
  5. Dubbelklik op het effect, bij het tabblad 'Effect' kies je bij 'Afspelen
  6. Bij starten 'vanaf het begin' en bij 'Afspelen stoppen' kies je bij 'na' minimum voor het aantal dia's dat in je presentatie aanwezig is of beter nog een hoger aantal zodat de muziek zeker niet stopt.
  7. Wil je geen last hebben het pictogram met de luidspreker dan kan je het icoontje slepen in de grijze zone naast de dia. Of je kan rechts klikken op het pictogram, kiezen voor 'Geluidsobject bewerken' en het keuzevakje Geluidspictogram verbergen tijdens presentatie aanvinken.
Gelukkig is dit in de versies PPT 2007/2010 heel wat eenvoudiger geworden.

Zo ga je tewerk in PPT 2007:

  1. Plaats je op de eerste dia uit je presentatie.
  2. Klik op het tabblad Invoegen uit het lint.
  3. Klik op het pictogram Geluid uit de groep Mediaclips.
  4. Selecteer de optie Geluid uit bestand.
  5. Selecteer het geluidsfragment en klik OK.
  6. Kies voor de knop Automatisch.
  7. In de groep Geluidsopties van het contextueel tabblad Opties onder Hulpmiddelen voor geluid klik je op het lijstpijltje naast Geluid afspelen en kies Tijdens dia's afspelen.
Als je nog ander animaties hebt ingesteld op de eerste dia controleer dan via het tabblad Animaties in de groep Animaties en de knop Aangepaste animatie of het geluidsfragment als eerste in de animatielijst staat.

Is dit niet het geval selecteer het fragment en sleep het met de muis op de juiste plaats. Je kan ook met de pijltjes volgorde wijzigen het fragment naar boven verplaatsen. Zo ben je er zeker van dat het fragment meteen bij het starten van de presentatie zal beginnen met afspelen.

Wil je het luidsprekertje tijdens de presentatie niet zien vink dan in de groep Geluidsopties het aankruisvakje Verbergen bij voorstelling aan. Of sleep het pictogram met de luidspreker in de zone naast de dia.

Voor PPT 2010

  1. Plaats je op de eerste dia uit je presentatie.
  2. Klik op het tabblad Invoegen uit het lint.
  3. Klik op het pictogram Audio uit de groep Media.
  4. Selecteer de optie Audio uit bestand.
  5. Selecteer het geluidsfragment en klik Invoegen.
  6. Klik op het contextueel tabblad Afspelen onder Hulpmiddelen voor Audio op het lijstpijltje naast Starten en kies Tijdens dia’s afspelen.
Als je nog andere animaties hebt ingesteld op de eerste dia controleer dan via het tabblad Animaties en de knop Deelvenster animatie in de groep Geavanceerde animaties of het geluidsfragment als eerste in de animatielijst staat.

Is dit niet het geval selecteer het fragment en sleep het met de muis op de juiste plaats. Je kan ook met de pijltjes onderaan het taakvenster de volgorde wijzigen en het fragment naar boven verplaatsen. Zo ben je er zeker van dat het fragment meteen bij het starten van de presentatie zal beginnen met afspelen.

Wil je het luidsprekertje tijdens de presentatie niet zien, vink dan in de groep Audio opties uit het contextueel tabblad Afspelen het aankruisvakje Verbergen tijdens weergave aan. Of sleep het pictogram met de luidspreker in de zone naast de dia.

Voor PPT 2013

  1. Plaats je op de eerste dia uit je presentatie.
  2. Klik op het tabblad Invoegen uit het lint.
  3. Klik op de knop Audio en kies voor Audio op mijn pc
  4. Selecteer het bestand en dubbelklik erop.
  5. Selecteer het tabblad Afspelen onder Hulpmiddelen voor Audio en klik in de groep Geluidsstijlen op de knop Afspelen op achtergrond. 


Als je nog andere animaties hebt ingesteld op de eerste dia controleer dan via het tabblad Animaties en de knop Deelvenster animatie in de groep Geavanceerde animaties of het geluidsfragment als eerste in de animatielijst staat.

Is dit niet het geval selecteer het fragment en sleep het met de muis op de juiste plaats. Je kan ook met de pijltjes onderaan het taakvenster de volgorde wijzigen en het fragment naar boven verplaatsen. Zo ben je er zeker van dat het fragment meteen bij het starten van de presentatie zal beginnen met afspelen.

Wil je het luidsprekertje tijdens de presentatie niet zien, vink dan in de groep Audio opties uit het contextueel tabblad Afspelen het aankruisvakje Verbergen tijdens weergave aan. Of sleep het pictogram met de luidspreker in de zone naast de dia.

4 opmerkingen:

  1. Ik heb de diapresentatie zo ingesteld dat de volgende dia na 1:46 moet verschijnen. En die daarna na 20 seceonden, de volgende na 1:07 etc. Zodat het gehele geluidsfragment over 4 dia's moet lopen. Powerpoint speelt echter eerst het gehele geluidsfragment over 1 dia af en gaat niet door naar de volgende dia. Wat doe ik verkeerd?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Welke versie van PPT gebruik je?
    Ter controle, dubbelklik eens op het geluidsfragment in het animatiedeelvenster, tab effect, wat staat er ingesteld naast afspelen stoppen na?

    Als er geen geheimen in de presentatie staan wil ik ze wel eens bekijken.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik het mogelijk de dia's in een loop (3 slides) te presenteren en de muziek te laten voorlopen/ Wil dus in een loop 3 slides continu tonen en de muziek loopt door.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Normaal gezien zal je in een herhalende presentatie met muziek op de achtergrond merken dat de muziek steeds opnieuw zal starten vanaf de eerste dia. Daar valt weinig aan te veranderen. Je kan eromheen werken bekijk daarvoor eens de volgende site, voor een ingewikkeld voorbeeld, in het Engels weliswaar.
    http://www.pptalchemy.co.uk/loop_sounds.html#:~:text=In%20Slide%20Show%20%3E%20Set%20up,playing%20when%20the%20presentation%20loops.&text=DO%20NOT%20set%20the%20presentation%20to%20Loop!

    BeantwoordenVerwijderen