maandag 26 december 2016

Video automatisch pauzeren op specifiek punt en terug verder gaan met een klik - PPT 2013

Hoe kan je een video pauzeren op een specifieke plaats en vervolgens verder gaan waar je gebleven was zonder de video opnieuw van vooraf aan te starten?

Daarvoor heb je bladwijzers nodig waaraan je een trigger koppelt. In ons eerste voorbeeld zal de video worden afgespeeld als we erop klikken.

Plaats de video op je dia (Invoegen - Video - Video op mijn PC - Selecteer je video - klik op Invoegen).

Selecteer het tabblad Animatie en activeer het Animatie deelvenster. Een automatische trigger voor afspelen en pauzeren is reeds toegevoegd die je in staat stelt de video te stoppen en terug te starten door erop te klikken. Verwijder de optie om de video te laten afspelen door die te selecteren en Delete te drukken. Het animatievenster ziet er nu zo uit:


Voeg de bladwijzers en triggers toe die je zullen toelaten de video te stoppen op de gewenste plaats.

Klik in de afspeelbalk van de video op de gewenste plaats. Klik onder Hulpmiddelen voor Video op het tabblad Afspelen, klik op de knop Bladwijzer toevoegen. Doe hetzelfde voor alle andere bladwijzers.




Klik in het tabblad Animaties in de groep Geavanceerde animatie op de knop Animatie toevoegen, kies Onderbreken. Klik in het deelvenster op de animatie zodat die geselecteerd is, klik op de knop Trigger, kies Bij bladwijzer vervolgens op Bladwijzer 1.




Herhaal dezelfde werkwijze voor alle bladwijzers dus iedere keer een onderbreking toevoegen en die koppelen aan de juiste bladwijzer.

Het deelvenster ziet er nu zo uit:

Start je presentatie, klik op de video, hij speelt af tot aan de eerste bladwijzer, klik opnieuw en hij speelt af tot de volgende bladwijzer. Klik opnieuw en de video speelt af tot het einde. Klik altijd op de video niet ernaast.




Wat als je de video automatisch wil opstarten bij het starten van de presentatie/dia?

Plaats de video op je dia (Invoegen - Video - Video op mijn PC - Invoegen). Verwijder de optie om de video te laten afspelen door die te selecteren en Delete te drukken.

Klik onder Hulpmiddelen voor Video op het tabblad Afspelen, klik naast Starten/Begin en kies Automatisch.

Selecteer het tabblad Animatie en activeer het Animatie deelvenster. De video start automatisch (zie het cijfer 0 naast het item) en er is een trigger toegevoegd die je in staat stelt de video te stoppen.



Voeg nu de twee bladwijzers toe zoals hierboven aangegeven.

Het animatiedeelvenster ziet er nu zo uit:

Start je presentatie, de video speelt automatisch af, hij speelt tot aan de eerste bladwijzer en stopt, klik opnieuw op de video en hij speelt af tot de volgende bladwijzer. Bij een laatste klik tot aan het einde. Denk eraan altijd op de video te klikken en niet ernaast.




2 opmerkingen:

  1. Beste Luc, bedankt voor deze tip. Ik krijg het voor elkaar om automatisch te pauzeren voor één trigger. Als ik op de andere trigger ook een pause probeer te creëren, dan vervangt die het eerste pauze-moment. Ik krijg het dus niet voor elkaar meerdere pauze-momenten in één video de creëren. Heb jij een wat ik anders zou moeten doen? Bedankt en groet, Peter

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Peter,
      Bij het toevoegen van de pauze heb je toch wel degelijk gekozen voor de aparte knop Animatie toevoegen uit de groep 'geavanceerde animatie' en toevallig niet in de groep animaties (er juist naast) waar die knop ook helemaal vooraan staat, als je dat doet vervang je de ene animatie door de andere.
      Sta net op het punt om op reis te vertrekken. Koffers aan het pakken. Nu ik de tekst nog eens nalees van mijn artikel zou er bij de tekst: Selecteer de video opnieuw, klik op knop Animatie toevoegen, kies Onderbreken. Terwijl de animatie nog geselecteerd is klik je op de knop Trigger, kies Bij bladwijzer, vervolgens Bladwijzer 1 eigenlijk moeten staan:
      Selecteer in de video de eerste bladwijzer door erop te klikken, klik op knop Animatie toevoegen, kies Onderbreken. Terwijl de animatie nog geselecteerd is klik je op de knop Trigger, kies Bij bladwijzer, vervolgens Bladwijzer 1. Idem dito voor de volgende bladwijzer. Werkt het nu beter?
      Als het niet werkt mag je altijd de presentatie doorsturen naar het volgende adres: seventiesfan at hotmail punt com. Omschrijf wat je juist wilt en ik bekijk het even na mijn vakantie.
      mvg
      Luc

      Verwijderen